maandag 25 juli 2011

De laatste loodjes....

Het is om je dood te schamen, maar het is met niet gelukt het weblog steeds te voorzien van nieuwe berichten. Nu ga ik over een paar dagen met vakantie en ik weet niet of jullie dat doen, maar ik maak dan weer een lijstje met goede voornemens. Tijd maken voor het weblogis er één van. Het zullen niet altijd van die lange verhalen zijn. Maar het is wel een manier om jullie op de hoogte te houden van hetgeen ik doe en te vertellen over de nieuwste ontwikkelingen.
De afgelopen maanden is mijn deur bijna continue dicht. Veel overleg, vergaderingen, uitwerken van subsidieaanvragen etc. Het lijkt zo wel of ik nooit aanwezig ben.
Nu één van de zaken die kort na de zomer, of misschien al in de zomer aan de orde zullen komen, is de verdere opknapbeurt van de kantoren in de centrale vestiging Dordrecht. Het wordt tijd dat we daar ook wat meer werkbare ruimtes van gaan maken. In het plan is bedacht dat een aantal kantoren wordt voorzien van deuren met glas erin. Dan kan men bij het voorbijlopen zien dat ik niet alléén maar brieven aan het schrijven ben of emailbericht beantwoord!
De afgelopen maand heeft het managementteam de reorganisatie die we vorig jaar rond deze tijd zijn gestart, geëvalueerd. Een tussenstap dus eigenlijk. Hebben we onze doelstellingen gehaald, hoe werken de teams samen, is het overleg effectief, zijn de functieprofielen passend, welke scholing is nog nodig. Nou noem maar op, vele zaken kwamen aan de orde. We verwerken onze eerste conclusies en aandachtspunten in een notitie die we eerst ook met de OR willen bespreken. Daarna zullen we deze notitie en de verbeterpunten verspreiden en in de verschillende overleggen op de agenda plaatsen. Overigens hebben we op 19 september een personeelsbijeenkomst, dus ook tijdens deze bijeenkomst kunnen we dit onderwerp bij de kop nemen. Daarnaast hebben we een onderzoek laten uitvoeren door Probiblio om jullie tevredenheid als mededewerker te meten. Dit MTO is in concept binnen en is ook inmiddels door het MT besproken. Vandaag nog gaan we hier samen met Kiki Hubeek een aantal conclusies aan verbinden, dus ook verbeterpunten formuleren. Na bespreking met de OR komen deze zaken ook weer jullie richting op.
Veel tijd vergt toch ook wel de voorbereidingen voor de certificering. We zijn al een heel eind maar er moeten nog wel wat punten op de i. De documenten moeten 6 september verstuurd worden naar de commissie en op 10 oktober is de audit. Spannend!
Tja en dat zijn dan de zaken intern. Extern spelen de aangekondigde bezuinigingen een hoofdrol. De eerste concretisering is aan jullie medegedeeld. Sluiten van vestigingen, doorzetten op nieuwe dienstverlening en bereiken van meer publiek, doelgroepgericht werken en meer ondernemend worden in het verkrijgen van extra inkomsten. Met de gemeenten voeren we daar nog gesprekken over, het wordt natuurlijk ieder keer een stukje meer duidelijk welke kant het allemaal op gaat. Het is wel een heel gestoei, wat wel wat niet, strijden om de centen en goed in dialoog blijven. Na de vakantie zullen deze zaken heel veel van onze tijd vergen. Het personele aspect, dus wat zijn de gevolgen van de bezuinigingen voor het team, is binnen deze ontwikkeling een heel belangrijk hoofdstuk. Vandaar ook dat we eind augustus en beging september veel tijd zullen besteden aan een concrete uitwerking, het opstellen van scenario's en het financieel vertalen van alle besluiten die op ons af komen.

Daarnaast is het goed om te kijken naar het verloop van dit jaar. Deze week versturen we het halfjaarverslag naar de gemeenten. Dat is een eis m.b.t. de subsidie. De cijfers en de eerste resultaten zijn niet overweldigend goed. Luus Kalishoek zal daar zeer binnenkort bij jullie op terugkomen. De ledencijfers vergen actie van ons allemaal! De financiele cijfers, de exploitatie vergt ook onze aandacht. Wat hebben we begroot en wat geven we uit. Het loopt aardig in de pas maar bijstelling is nodig. We zullen als MT hier en daar even op de rem moet stappen of andere keuzes moeten maken. Dus we moeten goed onze centen tellen, om het zo maar simpel te zeggen.

Ga ik nu somber op vakantie? Nou niet zonder zorgen maar zeker niet somber. De toekomst is onzeker, maar we zijn goed in gesprek met onze gemeenten. Maar als ik nu kijk naar enkele beleidsplannen die van de tafels van de domeinspecialisten komen, de activiteiten in tal van vestigingen, het enthousiasme dat medewerkers tonen over de scholing die ze volgen! Nee er is veel gebeurd en we zijn goed op weg. De Biebwinkel, de leuke tentoonstellingen, WIFI in een aantal vestigingen ( bijna dan), het jeugdaanbod waar de scholen zo tevreden over zijn. Er is genoeg om trots op te zijn met elkaar. Maar het zou natuurlijk fijn zijn als we de leden wat langer konden vasthouden of nieuwe leden al aans konden binden, dat er een school is die het avontuur Biebsearch samen met ons aandurft ( een schaap over de dam) etc. Tijd om te oogsten dus. Maar de oogstmaand, augustus komt er aan, dus ik heb er wel vertrouwen in!

Fijne zomer allemaal.
Ankie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten