woensdag 21 oktober 2009

Meters maken.....


Eindelijk weer een berichtje op mijn weblog, ondanks alle goede voornemens, is het lastig er tijd voor te vinden. Maar de komende tijd zal ik toch echt vaker tijd maken voor een berichtje, filmpje, goede tip, anekdote of wat dan ook: beloofd!


Met het voornemen om met regelmaat een rondje hard te lopen en voor Kerstmis 10 km af te kunnen leggen, ben ik aardig op weg. Een vriendin wees me op een site: http://www.afstandmeten.nl/. Met behulp hiervan kun je goed nameten wat je gelopen hebt en ook zien welk rondje gelopen moet worden, vanuit mijn huis, om 10 km af te leggen. Dit heb ik zojuist uitgezocht, maar dat was wel even schrikken. Ik loop nog geen 8 km tot nu toe! O o wat een teleurstelling. Maar goed aan de andere kant heb ik een geweldig mooie route in de buurt van ons huis gevonden en dus ook gelopen. Via een polderweg, naar de "verloren hoek" door een bos, over een prachtig fietspad, achter boerderijen langs, via het Liesbos naar huis. Zo afwisselend, heerlijk. Maar goed nog lang niet de afstand die ik voor ogen had. Volgende week, als de weergoden het toe laten, ga ik 10 km lopen al ga ik er 1.5 uur over doen!


Er is wel een vergelijking te maken tussen mijn ambitie 10 km te kunnen lopen en de voorbereiding van de fusie plus de bijbehorende reorganisatie. We hebben een aantal doelen voor ogen die voor Kerst toch zeker bereikt moeten zijn. Door meerdere mensen wordt er achter de schermen hard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen: meters worden afgelegd en zo af en toe zijn we er van buiten adem. Maar het is nog niet genoeg! Er is nog niet af wat af moet, de route naar het einddoel is ook nog niet volledig uitgestippeld en gemeten. En dat voelt dus wat ongemakkelijk. Echt, we kunnen best tevreden zijn met de zaken die we al voor elkaar hebben; de huisstijl, de tarievenfolders, de communicatieroute richting onze leden. Het bouwen aan de website vordert gestaag en de notaris heeft ook alle spullen in handen om de 4 bibliotheekstichtingen naar de fusiedatum te loodsen. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan de opzet van een nieuwe personeelsadministratie en de overdracht van de financiele administratie.Afspraken over personeelsregels ( ziekmelden, vrij vragen, extra regelingen) worden op een rij gezet.


Maar er is nog veel niet gedaan en er zijn nog veel zaken onduidelijk. Dat betreft met name de positie van de medewerkers na de jaarwisseling. "Wat gaat wie doen en wanneer gaat mijn werk wel of niet veranderen".


Waar staan we nu dan wel:


De projectgroep ( directies van ded 4 bibliotheken) hebben tot 2 keer toe gesproken over het "functiehuis". Dit functiehuis bestaat uit functies waaruit de nieuwe organisatie wordt opgebouwd. Dus welke functies hebben we nodig in de frontoffice, welke in de backoffice en hoe vormt het met elkaar een logisch geheel. Maandag 23 november hebben we een laatste bespreking en zijn we redelijk rond. Vervolgens worden op dit moment ook een aantal functieprofielen verder uitgewerkt en gewogen binnen de FUWA. Het betreft de functies van de nieuwe MT leden, manager frontoffice en manager backoffice. Ook die van teamleider is nu al weer verder uitgewerkt. Graag willen we deze week de functieprofielen afronden van projectmanager en stafleden HRM en Marketing. Binnen het organisatieschema wordt naast de stafafdeling ruimte gemaakt voor projectmanagement. Formatieruimte om organisatieoverstijgende projecten zo snel mogelijk op te pakken. Denk hierbij aan beleid voor brede scholen, huisvestingsprojecten, schoolaanbod etc. Natuurlijk werkt zo'n projectmanager met dit soort projecten nauw samen met verschillende deskundigen binnen de organisatie.


Eind deze week wil ik de vacature voor de twee MT leden openstellen. Het plaatsingsplan wordt deze week afgerond, zodat we daar met iedereen binnen de organisatie over kunnen gaan praten. Het plaatsingsplan geeft een beeld over de uitwisselbaarheid van functies, dus het geeft een goed overzicht van de mogelijkheden en dit plan laat ook zien dat (lang) niet alles zal veranderen. Het zegt nog niets over iemand persoonlijk. Dat komt in 2010. Birgit staat in de startblokken om de komende week een korte Wave de deur uit te doen, waarin jullie meer zicht krijgen op de route die we de komende weken gaan afleggen. Ik denk wel dat het in figuurlijke zin, de komende weken heel wat kilometers moeten afleggen, er zal veel van ieders conditie gevergd worden. Maar zo af en toe goed met "de kop in de wind" en gebruik maken van de wind in de rug, komen we er zeker en vast.


Tot de volgende


Ankie