dinsdag 1 februari 2011

Elke dag een nieuw verhaal.

De sleutel is overhandigd, de oplevering achter de rug, systeemplafond geplaatst en vloer weer netjes afgewerkt. De bibliotheek A tot Z en de kinderboekenwinkel de Giraf, gaan samen op avontuur. Het pand naast de bibliotheek op de Groenmarkt 153 in Dordrecht kwam beschikbaar. Wilma Verhoeven was op zoek naar nieuwe winkelruimte én de bibliotheek wil al langere tijd het werk dat ze doet voor scholen, goed presenteren en zichtbaar maken. Een mooie "cross-over", noemen ze dat dan in beleidstermen. Het was even spannend maar we konden het pand huren, het idee dat op een zonnig terras in Dordrecht ontstond, werd verder uitgewerkt. Het plan werd door de medewerkers van de biblitoheek én de winkel enthousiast ontvangen en de mouwen werden opgstroopt.
Kinderboekhandel en de bibliotheek in Dordrecht werken al jaren intensief samen, maar met deze winkelruimte wordt het mogelijk omdat nog beter te gaan doen. Zichtbaar voor iedereen en toegankelijk voor wie dan ook die een vraag heeft m.b.t.lezen, leesplezier of leesbevordering. Naast een prachtige winkel vol betoverenden en avontuurlijke kinder -en jeugdboeken, ontmoet men de jeugdspecialisten van de bibliotheek. Niet langer meer verstopt in ons prachtig oude pand, of onzichtbaar achter een bureau, maar zo'n beetje in de etalage van de winkel.

De komende maand wordt nummer 163, geverfd en ingericht. Op 1 maart willen we open gaan en een maandje proef draaien. Vrijdag 1 april, geen grap, gaan we feestelijk openen. Best bijzonder wat we doen. Samenwerken, ieder op basis van eigen expertise, elkaar versterken, een overzichtelijk aanbod, deskundigheid en advies gebundeld, maar elkaar niet voor de voeten lopen.

Wat heel goed is om te beleven is het enthouisasme van alle betrokken bibliotheekmensen en de goede reacties uit onze omgeving. Ondanks de zorg voor de toekomst, gaan we niet bij de pakken neerzitten. We blijven doen waar we goed in zijn en dat gaan we nog beter doen dan we al deden.

Ondertussen worden ook enkele kantoorruimtes van de centrale bibliotheek opgeknapt en goed "bewoonbaar" gemaakt. Door de fusie werken meer mensen in deze kantoren, enige aanpassing is nodig. Voordat Pasen en Pinksteren op één dag vallen, is het klaar. Even wat ongemak, maar ook wel gezellig, al dat gerommel, over dozen stappen, iedere dag je bureau ergens zoeken.

Sinds de reorganisatie hebben we een stafmedewerker facilitaire zaken: Ria van Deene.Geen overbodige luxe als je een organisatie met 12 vestigingen bent. Ria hoeft zich dan ook de komende jaren niet te vervelen. De komende tijd worden ook de balies van de centrale bibliotheek aangepast (vroege zomer),het plan in Heerjansdam, het Educatief Plein,gaat de fase van definitief ontwerp in. Kortom, binnen nu en afzienbare tijd kan geen enkele aannemer ons nog doen geloven in sprookjes. Daarvoor gaan we dan liever even naar de winkel voor "iedere dag een nieuw verhaal".