woensdag 21 september 2011

Vandaag ben ik een beetje aan het bijkomen van het strijdtoneel van de afgelopen weken. Het is echt even een kleine adempauze, morgen gaan we weer "in het harnas".
Wat een dynamiek. De laatste weken voor de begrotingsvergaderingen, van de gemeenten moeten door ons goed benut worden. Sommige wethouders hebben de gemeentelijke begroting opgesteld en zullen die de komende weken aan de buitenwacht gaan presenteren. De verschillende gemeenteraden gaan zich buigen over deze begrotingen en zullen hun mening gaan vormen. De afgelopen weken heb ik samen met een aantal mensen van onze organisatie, al weer heel wat gespreken gevoerd. Met wethouders, ambtenaren, gemeenteraadsleden etc. Als bibliotheek hebben namelijk twee dingen goed duidelijk te maken: 1. We willen en moeten veranderen en dat betekent wat voor onze klanten, onze organisatie en onze middelen, én 2.Bezuinigingen zijn onvermijdelijk,maar zorg dat de keuzes die gemaakt worden de toekomst van goed bibliotheekwerk niet in de weg staan en zorg dat de kortingen realiseerbaar blijven

Deze weken praten we met bijna alle fracties van de gemeente Dordrecht, en gisteren heb ik onze bibliotheek mogen presenteren aan de gemeenteraad Zwijndrecht. Een presentatie waarin ik onze zorgpunten heb uitgesproken. Het was best spannend omdat een aantal zaken natuurlijk heel erg gevoelig liggen in deze gemeente. De veranderingen in Heerjansdam en de haast onvermijdelijke sluiting van de Anjerstraat. Ik heb mijn best gedaan om onze visie op de toekomst goed over het voetlicht te brengen. Zelf heb ik de indruk dat de boodschap goed is overgekomen en hopelijk onstaan er wat openingen om over de servicepunten in de wijk Kort Ambacht te praten en de noodzaak om vestiging Walburg echt goed te restylen. Het was heel fijn om de steun te ervaren van een aantal collega's op de publieke tribune.

Ook kijk ik terug op een goede personeelsbijeenkomst van afgelopen maandag. Een moeilijke en zorgelijke boodschap was het, die ik jullie moest prestenteren. Maar hopelijk heb ik ook kunnen overbrengen dat het werken aan een toekomstbestendige bibliotheek, ondanks de lastige keuzes, energie kan geven. We knokken ergens voor! Van veel mensen heb ik begrepen dat een aantal zaken veel duidelijker zijn geworden nu, ook al blijft het allerlei emoties, gedachten en verschillende visies, met zich mee brengen. Logisch is dat natuurlijk, het is ook niet weinig wat er allemaal aan de orde is. Ook zo fijn dat het interactieve deel van de bijeenkomst goed ontvangen is. Doen we een volgende keer weer, met hopelijk dan,iets meer tijd.

Morgen wordt de Academica Literatuurprijs uitgereikt in Den Haag. Een prijs die alleen maar mogelijk is door het vele werk dat de stichting Perspektief verzet. Perspektief "woont" nu bij ons in de centrale vestiging Dordrecht. Ik wens hen veel succes morgen en ik ga uitkijken naar een heerlijke avond vol literatuur. Even geen cijfers, argumenten, wethouders, strijdkreten. Gewoon genieten van die dingen waar we als bibliotheek zo veel belang aan hechten.