woensdag 27 april 2011

En gaat het niet zo als ik wil dan doe ik .....

De feestelijke opening van de Biebwinkel is al weer weken achter de rug. Wat was het leuk. Veel belangstelling en een gezellige informele sfeer.
De eerste maanden van het jaar vlogen voorbij en nu met dit mooie weer lijkt het alsof Tita Tovenaar in zijn vingers heeft geknipt, en we pardoes in de zomer zijn beland. Alléén staat niet alles stil. Wat lijkt me dat heerlijk, om even vrolijk te kunnen zingen: "En gaat het niet zoals ik wil dan doe ik dit en alles staat stil".
Maar goed ik heb wel een paar eigenschappen, soort van talenten, maar toveren hoort daar niet bij.

Voor 1 april hebben we de jaarrekening 2010 afgerond en aan de hand van een inhoudelijk jaarverslag verantwoording afgelegd bij de verschillende gemeenten. Ook moest omstreeks die datum een aantal scenario's voor de toekomst worden uitgewerkt. De vier wethouders hebben gezamenlijk aan de bibliotheek de opdracht gegeven om een business case voor de toekomst uit te werken. Hoe vernieuwt en hervormt de bibliotheek én op welke wijze kan de bibliotheek bezuinigen. Geen makkelijke opdracht. Vernieuwen van dienstverlening, hervormen van de organisatie en werkwijze: prima daarvoor zijn we gefuseerd en daar zien we ook onze ambitie. Maar bezuinigen, tja wie wil dit nu echt, niemand toch? En hoe doe je dat dan, waar ga je aan trekken en duwen en wat wil je echt niet bespreekbaar maken. Toch hebben we met de Raad van Toezicht, het managementteam en de stafleden een keurig pak huiswerk ingeleverd bij de gemeenten. Op basis van onze visie en het gemeentelijk beleid, met behulp van onze kennis betreffende leesbevordering, taalontwikkeling en mediawijsheid, hebben we een aantal keuzes uitgewerkt voor toekomstig bibliotheekwerk. Nu mogen ambtenaren en wethouders deze weken hun hoofden er over buigen en kan wat ons betreft het gesprek beginnen. Spannend dat wel. Een strategie voor de toekomst, betekent, ook zonder bezuinigingen, dat er keuzes gemaakt worden. Dat houdt altijd in dat we zaken moeten loslaten waar we aan gehecht zijn of waar we in geloven, omwille van die toekomst die we voor ogen hebben. Tel daar de aangekondigde bezuinigingen bij op, of liever gezegd, breng ze in mindering op de toekomstkeuzes,en je realiseert je heel goed, dat niets blijft zoals het nu is. En ja soms wil ik graag de tijd even stil zetten, maar tegelijkertijd ben ik ook heel erg nieuwsgierig naar die toekomst! Het zijn nu een rare "stille" weken. Niet dat we nu even niets anders doen dan wachten, integendeel. De audit voor de certificering wordt voorbereid, het personeelsbeleid wordt gaande weg verder ingevuld, er zijn vacatures in te vullen voor de Raad van Toezicht, beleidsplannen worden geschreven, Biebsearch vraagt aandacht en voorbereiding, klantentevredenheidsonderzoek, ledenwerving, leuke lezingen, etc. etc.
De tijd staat niet stil, gelukkig maar.