dinsdag 14 december 2010

Eindelijk....... weer een blog!

Hallo dames en heren, het is echt superlang geleden dat ik via het weblog iets van me heb laten horen. Ik schaam me natuurlijk wel een beetje maar niet helemaal hoor. Schreef ik in het vorige blog nog dat ik lekker uitgerust was, nou dat ben ik nu inmiddels wat minder. Gelukkig heb ik na Kerst een weekje vrij. We vertrekken met het gezin naar Frankrijk; de kinderen gaan snowboarden, manlief pakt de skies en ik? Ik ga heerlijk wat wandelen , lezen, een ligstoel zoeken en even helemaal bij komen. Na vele jaren proberen blijk ik toch wat skien betreft een echte angsthaas te zijn, werkelijk de schrik voor iedere skileraar.

Afgelopen week ben ik samen met het MT en naar de Bibliotheek tweedaagse in Maastricht geweest. Een congres voor openbare bibliotheken. Omdat wij biepmensen, graag zaken afkorten, heet dit congres voortaan: B2D. Het waren boeiende dagen. Een groot aantal lezingen, een informatieplein waar we vanalles konden bekijken zoals de plug inn bieb, winkelconcepten, de ontwikkelingen van bibliotheek.nl, schoolbieb, biebsearch etc. Maar er was ook voldoende gelegenheid om collega's te spreken, kortom een goede gelegenheid voor netwerken. De eerste dag werd afgesloten met een geweldige feestavond, een sjiek feest in een oud theater midden in Maastricht, waar de prijs werd uitgereikt aan de beste bibliotheek van Nederland. Die prijs werd uitgereikt aan Almeere én Wassenaar, want tja wij bibliohteekmensen kunnen niet zo goed kiezen. Gelukkig maar, beide bibliotheken hebben het echt verdiend. Tijdens deze dagen heb ik geconcludeerd dat er toch veel veranderd is binnen onze branche, de afgelopen jaren. Veel nieuwe mensen, alle onze deskundigheid goed geetaleerd, een uitdagende spannende toekomst, goede nieuwe ontwikkelingen.
Hieronder een link naar het filmpje dat tijdens de dagen is gemaakt en een goede impressie geeft van de B2D.

En dan onze eigen organisatie. Hoe gaat het met jullie? Wisselende berichten bereiken mij. Het migratie proces m.b.t de ICT en het kantoornetwek verloopt niet helemaal geweldig. En alhoewel we weten dat er hard aan gewerkt wordt levert het veel overlast op voor met name de mensen in de Frontoffice. Hou nog even vol mensen, hoe vervelend ook, het hoort er helaas allemaal bij. De teams beginnen aardig aan elkaar te wennen. Teamleiders en domeinspecialsten werken op dit moment aan hun jaarwerkplannen. Ik ben benieuwd naar de resultaten en ik hoop dat een jaarwerkplan per team ook écht wat duidelijkheid en richting gaat bieden het komend jaar. De mensen in de backoffice, vinden elkaar steeds beter en allen zijn gestart met het in kaart brengen van de kansen en mogelijkheden.Petje af voor de inzet en de ambitie die in de ruimte waar jullie werken "virbreert". Op 1 maart gaan we samen met de kinderboekenwinkel de Giraf, in het pand naast de centrale bibliotheek in Dordrecht, het leesbevorderingsloket openen. Daarover zeer binnenkort meer. We zijn mensen aan het werven voor de projecten Biebsearch en Biepmaps. Kortom veel bedrijvigheid. Maar het wordt ook spannend. De aankondigingen betreffende bezuinigingen blijven niet uit. De vier gemeentelijke opdrachtgevers hebben ons de opdracht gegeven om een busniss case uit te werken; hoe gaan we vernieuwen en hervormen en hoe gaan we bezuinigingen. Jongens dat wordt en enorme uitdaging, maar ook daarover zeer spoedig meer. De begroting voor 2011 is vastgesteld, het budget heeft een kleine deuk van 2,5% opgelopen. Maar door de schaalvergroting vangen we dit tekort in 2011 redelijk goed op. We gaan ervoor.

Dan nog een kleine anekdote om af te sluiten: ik bracht mijn auto naar de garage in Dordrecht. De monteur vroeg wat mijn functie was binnen de bibliotheek. Nou zei ik, ik mag de directeur zijn. "O,u mag dus voorlezen!", was zijn conclusie.