woensdag 28 september 2011

Athene

De titel van dit bericht is niet bedoeld om jullie te waarschuwen voor nog meer economische zorgen. Ik begrijp dat alles wat met Griekenland te maken heeft deze periode enigzins beladen is, soms op onze lachspieren werkt ( de Grieken betalen ons terug met acceptgyros...) maar ons vooral zorgen baart. Mocht het mis gaan in dit prachtige land, wat betekent dat dan voor ons?

Volgende week mag ik een praatje houden tijdens een conferentie voor Griekse bibliothecarissen in Athene. Leuk om te doen maar ook spannend, want ik moet de presentatie nog goed uitwerken en tja het mag niet op zijn Brabants. Dus ik heb nog wat hulp nodig van een paar mensen. Waarom mag ik gaan? Dat weet ik niet, Marian Koren heeft veel internationale contacten binnen onze branche en die heeft een keer aan mij gedacht. Ik hoop oprecht dat ik haar niet ga teleurstellen. Het Grieks bibliotheek congres heeft als onderwerp; Redefining library services:responding to the economic downturn. Nou daar hebben wij natuurlijk ook mee te maken, maar ik ben bang, lang zo heftig nog niet als in Griekenland. Gelukkig maar.
Woensdag 5 oktober vertrek ik, zondag 9 oktober kom ik thuis, en 10 oktober 9.00 uur zit ik klaar voor onze auditor. Certificerings dag! Hopelijk is er geen staking of aswolk in Athene, ik moet wel echt terug zijn op de 10e!

Ik ga wat vertellen over leuke nieuwe concepten, die wij in Nederland nu ontwikkelen en uitvoeren. De Biebwinkel ga ik natuurlijk ook noemen, maar ook Biebsearch, schoolservice punten etc.

Helaas ben ik er nog bijna niet aan toegekomen om mijn presentatie in orde te brengen. Dat heeft alles te maken met onze eigen zorgen en het herdefinieren van ons werk. Mensen kinderen wat een werk is dat. Deze 2 weken hebben we met alle fracties van de gemeente Dordrecht gesproken, vrijdag komt de laatste fractie. In Zwijndrecht met de gemeenteraad. We zijn bezig met de laaste subsdieaanvragen om vervolgens het nodige rekenwerk te starten voor onze begroting van 2012.
Er zijn gesprekken met wethouders, maar ook met partijen die wel mogelijkheden zien om met de bibliotheek nieuwe vorm iets te gaan oppakken. En dat laatste is prettig want we hebben benoemd dat we met servicepunten ed. verder willen, maar goede strategische partners heb je daar wel bij nodig. Luus en ik hebben op een middag een bibliotheekpunt in een Rabobank bezocht en twee bibliotheken die als voorbeeld zouden kunnen dienen voor bijvoorbeeld Walburg in Zwijndrecht.Het gaat dan om een algemeen beeld m.b.t. de ruimte en de kengetallen waar het kosten betreft. De Business case moet langzaam maar zeker realiteit worden. En het is van belang om zicht te krijgen op de personele consequenties. Deze zaken staan hoog op de agenda. We willen op verschillende lokaties de selfservice verder uitbreiden en als dat per januari ongeveer moet starten, dan is er nu wel echt werk aan de winkel!

Maar even terug naar de politiek; het is goed om te bemerken dat eigenlijk alle raadsleden de bibliotheek een warm hart toedraagt. We worden tijdens deze gesprekken vaak gecomplimenteerd, over de medewerkers, jullie dus, of de website of de service die we bieden. Dus bij deze; de complimenten van vele raadsleden. Is toch eens goed om te horen.