woensdag 30 juni 2010

Zomeravond

Natuurlijk ben ik voor Brazilie, dat is mijn plicht als moeder, mijn oudste zoon steunen! En bovendien, nou ja ik wil absoluut niet aanmatigend jegens Johan Cruijff zijn, maar die Brasil Boys, die voetballen toch echt SUPER. Wat een genot om naar te kijken.Onze Cruijff denkt daar anders over, die man is gewoon jaloers. Dus Ilja.... wij hier thuis op de Leur, in het Brabantse, kunnen vrijdag niet verliezen! Kijk ieder nadeel heeft zo zijn voordeel.

Ons uitje ligt al weer ruim een week achter ons. Zelf vond ik het bijzonder aangenaam en heb ik veel gelachen. Leuk om zo rond te fietsen en met de waterbus te gaan. En die vragen waren nou ook niet echt gemakkelijk. Nogmaals dank aan de organisatoren Birgit en Ingrid. Petje af.

Op dit moment zit ik in mijn tuin, bij te komen van de hitte van vandaag. In de verte oefent de carnavalsband van de Leur. "Het regent meters bier en Het is stil aan de overkant", zijn de liederen die zo af en toe naar mij toe golven. Het is heerlijk zo 's avonds in de tuin. De vogels zijn ook nog lekker wakker, de rozen ruiken zoet, een luchtballon zichtbaar aan de horizon, de klok van de kerktoren luidt zijn uren voorbij: een heerlijke zwoele zomeravond. Weer geen gerommel in de tuin want daar is het nu weer te warm voor.

Vandaag zijn voor de medewerkers van de bibliotheek A tot Z alle brieven op de bus gegaan die de eerdere voorlopige functieplaatsingen, definitief maakt.
Een hele klus met roosters, verschillende afspraken conform het sociaal plan etc. De reorganisatie is nu feitelijk afgerond, formeel gezien. Maar natuurlijk zijn er nog veel zaken die echt moeten starten, taken die worden overgedragen, werkplekken die moeten veranderen. Kortom na de vakantieperiode zal het een en ander pas echt "starten".

De volgende uitdagingen liggen al ongeduldig op ons te wachten:Opstellen van een strategisch meerjarenbeleid en de begroting voor de komende jaren.
Een klus die in 4 weken feitelijk geklaard moet zijn. Hoe? daar ga ik een nachtje op slapen want op deze wijze wordt het wel een erge krappe planning.

Zo hier en daar in de organisatie krijg ik te horen dat ik wat "onzichtbaar" ben.
Ik begrijp wat men bedoelt. De organisatie is groter geworden, het management is centraal in Dordrecht gestationeerd maar daardoor wel wat op afstand. Althans die indruk bestaat zeker. De managers Frontoffice en Backoffice hebben de verantwoordelijkheid in deze nieuwe organisatie,met de teams en medewerkers in gesprek te zijn. De organisatie van de dagelijkse gang van zaken, de begeleiding van projecten en de lokale ontwikkelingen, behoort tot de verantwoordelijkheid van deze managers. Van Joke en Luus dus. Mijn taak is om me te richten op de algemene leiding van de organisatie, de financiele kwesties, de verantwoording naar de gemeenten. Ik houdt me bezig met de contacten en opdrachten van de wethouders en onderhoud zoveel mogelijk contacten met andere organisaties waarmee we samen werken: Scholen, culturele instellingen, collega bibliotheken. Dat is dus een andere type invulling van directeurschap dan vele van jullie gewend zijn.
Maar uiteraard vind ik het ook heel belangrijk om in gesprek te blijven met de collega's in onze eigen vestigingen. Samen na te blijven denken over hoe we de zaken het beste kunnen organiseren of uitvoeren. Te luisteren naar wat men belangrijk of lastig vindt. Na de zomer zal ik dan ook, met enige regelmaat verschillende teams bezoeken. Eerder gaat helaas niet lukken, omdat de reorganisatie en de totale opstart van de Bibliotheek A tot Z, veel , heel veel tijd vergt. Maar langzaam maar zeker staan de fundamenten en wordt het tijd om echt te gaan bouwen.
En jullie weten het, mijn deur staat ook vaak open en een afspraak via Aniek is snel gemaakt.