maandag 28 september 2009

We zijn gestart.

Op 1 januari 2010 moet Bibliotheek [a-z] een feit zijn. De fusie tussen de 4 bibliotheken ( Alblasserdam, Dordrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht) is dan, in ieder geval voor de "buitenwacht", gerealiseerd. Achter de schermen begint het echte werk dan pas eigenlijk echt.

Het in elkaar schuiven van 4 organisaties is een kunstje dat al vaker is vertoond, daar gaat het niet om. Maar vanzelf gaat het niet! Het wordt hier en daar passen en meten, laveren, sprinten, even stilstaan, doorgaan en inhalen. De komenden maanden zullen we met elkaar deze klus moeten klaren. Ik heb er in ieder geval veel zin in. Al zijn er natuurlijk ook nog een aantal zaken die niet zo eenvoudig zijn en waar ik echt nog wel een paar keer, mijn hoofd over zal moeten breken.

Per 1 september 2009 ben ik gestart met de werkzaamheden voor bibliotheek [a-z] in de rol van directeur bibliotheek Dordrecht en Ridderkerk en kwartiermaker voor op handen zijnde fusie. Vervolgens zal ik per januari 2010 de functie van directeur voor de nieuwe bibliotheekorganisatie op me nemen. Persoonlijk gezien, dus binnen het perspectief van mijn loopbaan, een leuke en spannende uitdaging. Ik rijd er in ieder geval zonder problemen iedere dag de Moerdijkbrug voor over. Het is voor een vastgeroeste Brabander, die emotioneel wordt bij het liedje "Brabant", van Guus Meeuwis ( ja ja ik dus), alsof ik iedere dag op ontdekkingsreis ga. Ik ben benieuwd hoe lang dit gevoel van alles nieuw en anders blijft. Niet dat ik er last van heb, maar goed, het is natuurlijk wel zaak zo snel mogelijk te integreren. Al zal die zachte "g" niet zomaar verdwijnen.

Maandag, 28 september, was er een personeelbijeenkomst, waarin veel informatie over de medewerkers van de 4 bibliotheken werd uitgestort. Ik realiseer me dat ik niet op alle vragen antwoord had,maar in ieder geval is iedereen nu op hetzelfde niveau geïnformeerd en dat is toch belangrijk in deze 'onzekere' tijd. Zelf vind ik het een tijd van nieuwe kansen en mogelijkheden, maar natuurlijk heb ik makkelijk praten, want mijn rol voor de nabije toekomst is duidelijk.

Toch hoop ik dat ik meer mensenen kan stimuleren na te denken over hun eigen toekomst. Misschien verandert er niet direct zoveel, misschien wil je dat ook niet. Maar is het niet de moeite waard om nu de tijd te nemen en wat te gaan "dagdromen"? Welke talenten heb je en kun je daar voldoende mee aan de slag in je huidige werk? Of, welke taken, functies heb je nog nooit opgepakt, en zou je weleens willen uitproberen? Dit zijn de weken om daar eens heerlijk ongestoord over na te denken.

Dit weblog: de bedoeling is om tenminste wekelijks een berichtje, foto, filmpje of een combinatie op dit weblog te plaatsen. Ik schrijft dit log vooral voor de medewerkers van bibliotheek [a-z] en ik hoop echt dat jullie gaan reageren, in woord of met een ander leuk filmpje etc. Alles is oke.
Ieder ander geïnteresseerde mag natuurlijk meelezen en reageren, alleen maar leuk.

Zelf ben ik nog niet zo handig met het inzetten van alle web 2.0 mogelijkheden, dus als het goed is, zien jullie in de loop der tijd een ontwikkeling van dit weblog wat vormgeving en inhoud betreft. Nu is het nog natuurlijk allemaal vrij statisch en zijn het vooral veel letters. Om dit startpunt te onderstrepen heb ik als achtergrond een foto van een "stenen"gedicht gebruikt. Dit gedicht is van de hand van een van de laatste keizers van Nguyen, van Vietnam. Niemand kan het meer lezen, maar de hardstenen plaat, geplaatst op een stenen schildpad was op zich zelf zeer indrukwekkend. Deze zomer was ik in Hue, Vietnam, een keizerlijke stad, waar ik dus deze foto heb gemaakt. Op deze manier kan ik dus ook af en toe een moment terugdenken aan de fantastische reis die ik samen met mijn gezin heb kunnen maken.


Tot de volgende

Ankie Kesseler